Крупные выигрыши и хорошее настроение ждёт в casino Vavada! Для новых клиентов подготовлены специальные бонусы и условия – 100 бездепозитных спинов и 100% к первому депозиту. Заходи на лицензированный портал и поднимай кеш.

Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

შეიძლება ფიქრობთ, რომ ხარისხიანი ჩაის მრავალფეროვანი არომატი ძირითადად
დამოკიდებულია მის დასამზადებლად გამოყენებულ ჩაის ჯიშებზე. მაგრამ ახალი კვლევა
აჩვენებს, რომ გემრიელი ფინჯანი ჩაის დამზადება დამოკიდებულია სხვა ძირითად
ინგრედიენტზე: ჩაის ფესვებზე აღმოჩენილი მიკრობების ერთობლიობაზე. ამ ერთობლიობის
შეცვლით ავტორებმა აჩვენეს, რომ მათ შეძლეს კარგი ხარისხის ჩაის დამზადება.
მიკრობიომიკის დახმარებით სხვადასხვა თვისებების მქონე ჩაის მცენარეების
ფესვებში გამოვლინდა მნიშვნელოვანი განსხვავებები მიკრობულ ჯგუფებში,
განსაკუთრებით აზოტის მეტაბოლიზმთან დაკავშირებულ მიკროორგანიზმებში,“

  • ამბობს ტონგდა ქსუ, ფუჯიანის სოფლის მეურნეობისა და მეტყევეობის
    უნივერსიტეტიდან ჩინეთში.
    „მთავარია ის ფაქტი, რომ მაღალი ხარისხის ჩაის მცენარის ფესვებისგან
    სინთეზური მიკრობული ჯგუფების განცალკევებისა და შეკრების გზით, ჩვენ
    შევძელით მნიშვნელოვნად გავგვეზარდა ამინომჟავების შემცველობა
    სხვადასხვა ჩაის მცენარის ჯიშებში, რის შედეგადაც გავაუმჯობესეთ ჩაის
    ხარისხი“.
    ჩინეთს გააჩნია უამრავი გენეტიკური რესურსი ჩაის მცენარის გასაშენებლად.
    მაგრამ, მკვლევარები განმარტავენ, რომ ჩაის ხარისხის გაუმჯობესება
    მოლეკულური გენეტიკური გამრავლების მეთოდებით რთული ამოცანაა.
    არსებობს ინტერესი, რათა მოძიებულ იქნეს ჩაის მოდიფიკაციის და გაძლიერების
    სხვა გზები, მათ შორის მიკრობების გამოყენების შესაძლებლობაც.
    ადრეულმა კვლევებმა აჩვენა, რომ მცენარის ფესვებში მცხოვრები ნიადაგის
    მიკრობები გავლენას ახდენენ მცენარეების მიერ საკვები ნივთიერებების
    მიღებასა და გამოყენებაზე.

ახალ კვლევაში მკვლევარებს სურდათ მეტი გაეგოთ იმაზე, თუ კონკრეტულად
როგორ მოქმედებს ფესვის მიკრობები ჩაის ხარისხზე.
მათ აღმოაჩინეს, რომ ჩაის ფესვებში არსებული მიკრობები გავლენას ახდენდნენ
მათ მიერ ამიაკის შეწოვაზე, ეს კი თავის მხრივ გავლენას ახდენდა ტანინის
გამომუშავებაზე, რომელიც ჩაის გემოს განსაზღვრის ძირითადი ფაქტორს
წარმოადგენს.
მათ ასევე ნახეს განსხვავებები სხვადასხვა ჩაის მიკრობებში.
ტანინის სხვადასხვა რაოდენობის მქონე ჩაის ჯიშების შედარებისას, მათ
აღმოაჩინეს მიკრობების ნაკრები, რომლებიც დამაიმედებელი ჩანდა აზოტის
მეტაბოლიზმის შესაცვლელად და ტანინის დონის ასამაღლებლად.
შემდეგ, მათ შექმნეს სინთეზური მიკრობული ჯგუფი, სახელწოდებით SynCom,
რომელიც ძალიან ჰგავს მაღალი ტანინის მქონე ჩაის სახეობაში, სახელად Rougui-
ში, ნაპოვნ მიკრობებს.
როდესაც მათ გამოიყენეს SynCom ჩაის ფესვებზე, აღმოაჩინეს, რომ ის ზრდის
ტანინის დონეს.
მიკრობებმა ასევე საშუალება მისცეს Arabidopsis thaliana-ს – მცენარეს, რომელიც
ჩვეულებრივ გამოიყენება ძირითად ბიოლოგიურ კვლევებში, უკეთ გაუძლოს
აზოტის დაბალი შემცველობის პირობებს.
„თავდაპირველად მოლოდინი იყო, რომ მაღალი ხარისხის ჩაის მცენარის
ფესვებიდან მიღებულ სინთეტიკურ მიკრობულ ჯგუფებს უნდა გაეზარდა
დაბალი ხარისხის ჩაის მცენარის ხარისხი“, ამბობს კვლევის თანაავტორი ვენსინ
ტანგი.
„თუმცა, ჩვენდა გასაოცრად, აღმოვაჩინეთ, რომ სინთეზური მიკრობული ჯგუფი
არა მხოლოდ აძლიერებს დაბალი ხარისხის ჩაის მცენარის ხარისხს, არამედ
ავლენს მნიშვნელოვან ხელშემწყობ ეფექტს ზოგიერთ მაღალი ხარისხის ჩაის
ჯიშებზე. გარდა ამისა, ეს ეფექტი განსაკუთრებით გამოხატულია დაბალი
აზოტის შემცველი ნიადაგის პირობებში“.
დასკვნების მიხედვით ვარაუდობენ, რომ სინთეზურად წარმოებულ მიკრობებს
შეუძლიათ გააუმჯობესონ ჩაი, განსაკუთრებით მაშინ, როდესაც ის იზრდება
აზოტის ნაკლები შემცველობის ნიადაგის პირობებში, ამბობენ ისინი.
იმის გამო, რომ ჩაის ხეებისთვის საჭიროა უამრავი აზოტი, აღმოჩენამ შეიძლება
ხელი შეუწყოს ქიმიური სასუქების გამოყენების შემცირებას, ამავე დროს
გააუმჯობესოს ჩაის ხეების ხარისხი.
დასკვნებს შესაძლოა მნიშვნელოვანი გავლენა ჰქონდეს სასოფლო-სამეურნეო
კულტურებზე უფრო ფართო გაგებით.

„ჩვენი ამჟამინდელი ექსპერიმენტული დასკვნებიდან გამომდინარე, SynCom21
მიკრობული საზოგადოების ჩართვამ გააუმჯობესა ამონიუმის აზოტის შეწოვა
არა მხოლოდ სხვადასხვა ჩაის ჯიშებში, არამედ ასევე გააძლიერა ამონიუმის
აზოტის შეწოვა Arabidopsis thaliana-ში“, – ამბობს Xu.
“აღნიშნული ფაქტის მიხედვით სავარაუდოა, რომ SynCom21-ის ამონიუმის
აზოტის შეწოვის ხელშემწყობი ფუნქცია შეიძლება გამოყენებულ იქნას
სხვადასხვა მცენარეებზე, მათ შორის სხვა კულტურებზე.”
მაგალითად, ისინი აცხადებენ, რომ ამან შეიძლება შესაძლებელი გახადოს
გაუმჯობესებული თვისებების მქონე ბრინჯის მოყვანა, მათ შორის მეტი ცილის
შემცველობით. ახლა ისინი გეგმავენ SynCom-ის შემდგომ ოპტიმიზაციას და
საველე პირობებში მისი გამოყენების შეფასებას. ისინი ასევე იმედოვნებენ, რომ
გაიგებენ მეტს იმის შესახებ, თუ როგორ მოქმედებს ფესვის მიკრობები სხვა
მეორად მეტაბოლიტებზე ჩაის ხეებში.

იხილეთ სრულად: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/02/240215113554.htm

Leave a Reply

Как выбрать игровой автомат и играть на Вавада бесплатно. Вэлкомпак за активность, рейтинг лучших турниров. Программа лояльности, партнёрка, приложение для IOS и Android.

Что дает клиентам Вавада официальный Vavada casino. Как пройти регистрацию и вход, получить 100 фриспинов без депозита и выиграть машину. ТОП слотов, описание актуальных бонусов.